FinaForte Hypotheken

ZZP hypotheek

FinaForte, de nr. 1 in hypotheken voor zzp.

Voor een zzp hypotheek geven wij niet alleen hypotheekadvies maar wij kunnen ook zelf jouw zakelijk inkomen beoordelen. Dit maakt ons anders dan anderen.

Hierdoor kun je direct sparren met een échte hypotheek zzp specialist. Wij kennen de acceptatie voorwaarden van alle banken voor zzp’ers. En als dit niet past binnen het beleid dan kunnen wij een maatwerk aanvraag indienen. Hierdoor heb je bij ons de hoogste slagingskans en kun je vaak méér lenen.

R

Keuze uit meer dan 40 banken

R

Bieden zonder voorbehoud

R

Hoogste slagingskans voor ondernemers

Wij krijgen voor elkaar wat andere niet voor elkaar krijgen en daarom geven onze klanten ons een 9,9! Lees hier zelf onze reviews.

zzp hypotheek
R

Wij zijn 100% onafhankelijk

R

Wij begrijpen ondernemers

R

Ondernemers hypotheken

R

Altijd een gratis oriëntatiegesprek

R

De hoogste slagingskans

R

Krijg altijd de beste rente

FINAFORTE

De snelste weg naar een zzp hypotheek

Wil je als zzp’er de grootste slagingskans en een soepel traject dan is een hypotheekadviseur gespecialiseerd in zzp’ers een must. Het verschil met een hypotheekadviseur en een hypotheekadviseur gespecialiseerd in zzp’ers is dat hij of zij niet alleen verstand heeft van hypotheken maar vooral van het inkomen van de zzp’er. Stel als zzp’er ook altijd de vraag of zij zelf het inkomen vaststellen of dat ze dat laten doen door een derde partij?

Onze hypotheekadviseur analyseren zelf jouw cijfers, gaan het gesprek aan met jou als onder nemer en stellen zelf het inkomen vast. Daarnaast kennen zij het acceptatiebeleid van de banken als geen ander. Hierdoor weten zij precies bij welke bank je de hoogste slagingskans hebt en waar je de hoogste hypotheeksom kunt krijgen. Wij kijken naar jouw aanvraag zoals de bank naar een aanvraag kijkt. Zien wij mogelijke problemen? Dan tackelen we deze voordat we deze indienen. Ook het sparren met jouw boekhouder of accountant is voor ons dagelijkse kost en is dat stapje extra wat wij graag doen voor een goed resultaat.

Loopt jouw hypotheekaanvraag stroef of ben je afgewezen? Ook dan hebben wij in meeste gevallen gewoon mogelijkheden voor je. Door het goed kunnen vertalen en toelichten van jouw cijfers kunnen wij meer voor jou betekenen.

Ook startende zzp zonder jaarcijfers kunnen bij ons terecht. Wanneer je minimaal 6 maanden als zelfstandige werkt en in loondienst hetzelfde beroep uitoefende kun je via ons gewoon een hypotheek krijgen.

Plan een gratis oriënterend gesprek met een zzp hypotheekadviseur

De zzp hypotheekadviseur van FinaForte berekent je zakelijk inkomen, weet precies hoe jij je jaarcijfers op orde krijgt en kent de regels van alle banken. Hij of zij vertaalt jouw verhaal naar de bank en maakt samen met jou een ijzersterke onderbouwing. Zo kun jij als zzp’er wel die woning kopen. Ook als je ergens anders al bent vastgelopen helpen wij je graag verder.

Bereken direct jouw zzp hypotheek

Maak gratis gebruik van de meest uitgebreide hypotheekcalculator voor zzp’ers.

hypotheek ondernemer berekenen

100% onafhankelijk

Wij begrijpen zzp'ers

Specialist in hypotheken voor zzp

Meer dan 95% slagingskans

Altijd de laagste rente

Bij ons kun je méér lenen

Bieden zonder voorbehoud

Altijd een gratis oriënterend gesprek

Weten wat jouw mogelijkheden zijn?

Bel ons op 085-0074080

Plan een gratis oriënterend gesprek!




    Ik accepteer het privacy beleid

    100% onafhankelijk

    Wij begrijpen zzp'ers

    Specialist in hypotheken voor zzp

    Meer dan 95% slagingskans

    Altijd de laagste rente

    Bij ons kun je méér lenen

    Bieden zonder voorbehoud

    Altijd een gratis oriënterend gesprek

    Weten wat jouw mogelijkheden zijn?

    Bel ons op 085-0074080

    Plan een gratis oriënterend gesprek!




      Ik accepteer het privacy beleid

      Nieuw! Bieden zonder voorbehoud voor ondernemers

      FinaForte streeft naar een eerlijke woningmarkt voor ondernemers en daarom bieden we hen ‘Bieden zonder voorbehoud voor ondernemers’.

      Hiermee kun je met meer zekerheid een bod zonder voorbehoud uitbrengen en heb je tot wel 50% meer kans dat jouw bod wordt geaccepteerd. Zo heb jezelf meer zekerheid en krijgen de verkoper en makelaar meer vertrouwen in jouw bod. Lees meer over ‘Bieden zonder voorbehoud voor ondernemers’.

      Bieden zonder voorbehoud voor ondernemers

      Keuze uit alle zzp hypotheken en altijd de laagste rente

      1. Gratis gesprek

      Plan een gratis oriënterend telefonisch gesprek en ontdek direct wat er voor je mogelijk is. Wij bespreken met je; jouw slagingskans, maximale hypotheek, rente en voorwaarden.

      2. Vergelijken & kiezen

      Onze hypotheekadviseurs kennen de voorwaarden en uitzonderingen van de banken als geen ander en weten altijd de beste rente, voorwaarden en de hoogste slagingskans voor je te creëren.

      3. Tekenen bij de notaris

      Na akkoord vragen wij de definitieve hypotheekofferte op bij de bank en kun je deze tekenen bij de notaris. Nu kun je genieten van jouw nieuwe woning.

      Weten wat uw mogelijkheden zijn?

      Bel ons gerust of vraag een gratis gesprek aan en wij bellen u terug.

      Vragen over inkomen zzp en een hypotheek

      Waar kijkt de bank naar bij hypotheken voor zzp’ers?

      De bank kijkt naar de bedrijfscijfers van de laatste 3 jaar om jouw maximale hypotheek als zzp’er te berekenen. Minder dan 3 jaar zzp’er? Kijk bij vragen over starters.

      ● Hoe lang jij al zelfstandig ondernemer bent
      ● Het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar ( toetsinkomen of zakelijk inkomen )
      ● De cijfers van de balansrekening
      ● Incidentele mee- of tegenvallers

      Waar kijkt de bank naar bij hypotheken voor zzp’ers?

      De bank gaat uit van de gemiddelde nettowinst over de laatste drie kalenderjaren voor het vaststellen van het gemiddelde inkomen van een zzp’er (voor starters gelden andere regels). Er bestaan 2 methodes om dit toetsinkomen te berekenen.

      ● De gemiddelde winst over de laatste 3 jaar
      ● De winst volgens de 1-2-3 methode

      Methode 1: gemiddelde winst over de laatste 3 jaar

      Bij deze methode gaat de bank uit van de gemiddelde nettowinst over de laatste drie jaar. De nettowinst (of fiscale winst) is de winst die je opgeeft bij de belastingaangifte. Maar.. is je winst het laatste jaar lager dan voorgaande jaren? De bank kijkt dan alleen naar de winst uit het laatste jaar.

      Methode 2: winst volgens de 1-2-3 methode

      Bij deze methode gaat de bank uit van de gemiddelde nettowinst over de laatste drie jaar. De nettowinst (of fiscale winst) is de winst die je opgeeft bij de belastingaangifte. Maar.. is je winst het laatste jaar lager dan voorgaande jaren? De bank kijkt dan alleen naar de winst uit het laatste jaar.

      Waarom is de balansrekening belangrijk bij een zzp hypotheek?

      De bank kijkt naar de cijfers op je balansrekening om een inschatting maken of je ook in de toekomst voldoende inkomsten hebt om je hypotheek te betalen. Met deze cijfers bepaalt de bank de solvabiliteit- en de liquiditeitsratio van jouw onderneming. We leggen deze begrippen hieronder uit. Banken hechten veel waarde aan deze ratio, het geeft een indicatie van jouw vermogen en de gezondheid van jouw onderneming. Bij starters gaan de banken soepeler om met deze cijfers.

      De solvabiliteitsratio

      Een solvabiliteitsratio is de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal. Dit reken je uit door je eigen vermogen te delen door het balanstotaal. Het eigen vermogen vind je onder de passiva op je balansrekening. Je vermogen moet minimaal 20% – 25% van het balanstotaal zijn om geaccepteerd te worden.

      De liquiditeitsratio

      ‘Liquiditeit’ is de verhouding tussen je vlottende activa en jouw vreemd vermogen. Met andere woorden: het verschil tussen geld dat je op korte termijn binnenkrijgt en geld dat je op korte termijn moet betalen. De vlottende activa moeten de kortlopende schulden bedekken. Als dat niet lukt, is dat ook een reden voor de bank om jouw hypotheekaanvraag niet in behandeling te nemen.

      De liquiditeitsratio moet minimaal 1.0 zijn (geldt niet voor starters!). Dit reken je uit door de vlottende activa te delen door de kortlopende schulden. Zo weet je of er op korte termijn niet meer geld uit gaat dan er binnenkomt.

      Hoe gaan de meeste banken om met eenmalige uitschieters?

      Een hypotheekverstrekker corrigeert eenmalige financiële uitschieters bij het berekenen van een maximale hypotheek. Aan jouw hypotheekadviseur de taak een goede onderbouwing te maken, zodat dit geen belemmering is om een hypotheek af te sluiten.

      Vragen over hypotheek en startende zzp

      Kan een startende zzp zonder jaarcijfers een hypotheek aanvragen?

      Bij startende zzp’ers zonder jaarcijfers kijken de banken naast het inkomen ook naar de volgende gegevens. Je wordt gezien als starter als je minder dan 3 jaar zzp’er bent.

      ● Hoe lang ben je al zzp’er (hoe langer, hoe beter)
      ● Deed je in loondienst hetzelfde werk
      ● Werk je in een branche met goede perspectieven
      ● Prognose voor jouw bedrijf opgesteld door een accountant

      6 maanden - 1 jaar zzp’er

      De bank ziet jou als zzp’er zonder jaarcijfers. Deed je in loondienst hetzelfde beroep en kun je als het nodig is snel weer aan de slag in loondienst? Is de prognose voor je bedrijf uitstekend? Dan zijn er, met een hele goede onderbouwing, mogelijkheden.

      1 jaar- 3 jaar zpp'er

      Voor de bank ben jij starter met beperkte jaarcijfers. De bank kijkt naar jouw loopbaan in het verleden, de branche waarin je werkt en de prognose voor je bedrijf. Ziet dat er positief uit en geeft het de bank vertrouwen, dan biedt dat goede mogelijkheden. De bank zal wel vaak een afslag nemen op het inkomen. Lees hier meer over in het volgende kopje.

      Met welk inkomen rekent de bank bij startende zzp?

      Hypotheekverstrekkers passen vaak een afslag (bestendigheidsfactor) toe bij startende ondernemers en bij woningen met een hogere hypotheek. Dit houdt in dat 90, 80 of 70% van je toetsinkomen het uitgangspunt wordt voor jouw hypotheek. Welk percentage wordt ingehouden is afhankelijk van de bank en je persoonlijke financiële situatie.

      Vragen over hypotheekaanvraag zzp

      Bij welke banken kun je als zzp’er een hypotheek afsluiten?

      Je kunt als zzp’er bij veel hypotheekverstrekkers terecht, maar er zijn grote verschillen in voorwaarden en acceptatiebeleid. Je kunt een zzp hypotheek afsluiten bij ABN AMRO, Aegon, BLG, Florius, ING, Nationale-Nederlanden, Rabobank, Argenta Hypotheek, NIBC Direct, SNS Bank, Knab en Woonfonds. De hypotheekadviseur van FinaForte weet precies welke zzp hypotheek past bij jouw situatie. Zo voorkom je eeen onnodige afwijzing of een moeizaam proces.

      Welke documenten lever ik aan bij de bank?
      De volgende extra documenten heb je nodig voor een hypotheekaanvraag als zzp’er.

      ● Recent uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijving eenmanszaak
      ● Jaarrekeningen / jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar (geldt niet voor starters)
      ● Beperkte jaarcijfers / halfjaarcijfers (alleen voor starters)
      ● Kopieën van je aangiftes inkomstenbelasting en -aanslagen van de afgelopen 3 jaar
      ● Inkomensverklaring (alleen voor starters)
      ● Prognose opgemaakt door een accountant (alleen voor starters)
      ● Overige documenten die je bestendige inkomen aantonen
      ● Krediettoelichting van hypotheekadviseur

      Als klant van FinaForte krijg je een persoonlijk dashboard. Daarin staat welke documenten je nodig hebt, en je kunt eenvoudig alle documenten in het dashboard uploaden. Ook hoor je tijdens het gratis oriënterend gesprek al welke documenten je alvast kunt verzamelen en waar. je op moet letten in jouw situatie.

      Kan een zzp’er een hypotheek krijgen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

      Ja, je kunt een NHG krijgen als je minimaal 1 jaar zzp’er bent. Als je een hypotheek met NHG afsluit, neemt deze jouw schuld over als je de hypotheek niet meer kan betalen. Voorwaarde is dat de hypotheek én de prijs van jouw huis onder de 355.000 euro liggen (2022) of onder 405.000 euro in 2023. Meer informatie over de nationale hypotheek garantie vind je op nhg.nl.

      Wat is het beste moment om een gratis gesprek aan te vragen?

      Onze hypotheekcalculator kan prima globaal je hypotheek berekenen. Maar tijdens een gratis gesprek krijg je een beter inzicht in je maximale hypotheek, leggen we uit welke documenten je nodig hebt voor je hypotheekaanvraag en welke valkuilen er eventueel zijn. Vraag in elk geval een gratis gesprek aan voordat je een bod uitbrengt, een voorlopig koopcontract tekent of als je een aankoopmakelaar inschakelt. Het heeft namelijk geen zin om een bod uit te brengen als je niet weet wat je maximale hypotheek bedrag is of als je je documenten niet op orde hebt.

      Overige vragen

      Waarom hypotheekadvies van een adviseur gespecialiseerd in zzp’ers?

      Onze adviseurs kennen de acceptatievoorwaarden van de banken als geen ander. Ook kan hij of zij zelf jouw gemiddelde zakelijk inkomen vaststellen, een standaard hypotheekadviseur kan dit niet. Direct duidelijkheid over je toetsinkomen voorkomt veel frustratie en teleurstelling tijdens je hypotheekaanvraag.

      Zijn de adviseurs van FinaForte onafhankelijk?

      Ja, FinaForte is een 100% onafhankelijke zzp-specialist en aangesloten bij alle banken. Wij vergelijken deze allemaal op het acceptatiebeleid en uiteraard de laagste rente voor jou. Vraag een gratis oriënterend gesprek aan en ontdek wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn.

      Kan ik meer dan de woningwaarde lenen?

      Je mag tegenwoordig (2022) maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Hiervoor maakt het niet uit of je als zzp’er een huis koopt of als iemand in loondienst.

      Bieden zonder voorbehoud voor ondernemers

      FinaForte streeft naar een eerlijke woningmarkt voor ondernemers en daarom bieden we hen ‘Bieden zonder voorbehoud voor ondernemers’. Hiermee kun je met meer zekerheid een bod zonder voorbehoud uitbrengen en heb je tot wel 50% meer kans dat jouw bod wordt geaccepteerd. Zo heb jezelf meer zekerheid en krijgen de verkoper en makelaar meer vertrouwen in jouw bod. Lees meer over ‘Bieden zonder voorbehoud voor ondernemers’.

      100% onafhankelijk

      Wij begrijpen zzp'ers

      Specialist in hypotheken voor zzp

      Altijd een gratis oriënterend gesprek

      Meer dan 95% slagingskans

      Bieden zonder voorbehoud

      Altijd de laagste rente

      Weten wat jouw mogelijkheden zijn?

      Bel ons op 085-0074080

      Plan een gratis oriënterend gesprek!

      Informatie over hypotheek zzp

      Als hypotheek zzp specialist geven wij jou graag informatie over jouw mogelijkheden en hoe je je goed voorbereidt op jouw hypotheekaanvraag. Navigeer snel naar datgene wat je graag wilt weten:

      Stappenplan voor een hypotheek als zzp’er
      Hoe leest de bank mijn cijfers?
      Bij welke banken kan ik terecht als zzp’er?
      Maximale hypotheek berekenen als zzp’er

      Hét stappenplan van A tot Zzp hypotheek

      Hoewel (sommige) hypotheekverstrekkers adverteren met een “zzp hypotheek” blijken er in de praktijk nog aardig wat haken en ogen aan te zitten. Zeker na de uitbraak van het Coronavirus zijn de banken strenger voor zzp’ers. Het goed vaststellen van het inkomen en het onderbouwen hiervan is een van de belangrijkste punten met betrekking tot het verkrijgen van een zzp hypotheek. In dit stappenplan willen we je zo veel mogelijk informatie geven over de juiste voorbereiding. Want.. een goede voorbereiding is het halve werk.

      De bank vindt het inkomen van iemand in loondienst eenvoudig te begrijpen, maar het inkomen van een zzp’er vinden ze daarentegen moeilijker in te schatten en risicovoller. Daarom moet je de bank overtuigen dat jouw inkomen stabiel genoeg is voor een hypotheek en dat je voldoende buffer hebt indien je inkomen een periode tegenvalt.

      Jouw reis naar een hypotheek als zzp (lees: droomhuis) begint hier!

      Heb je geen zin om zelf alles uit te pluizen? Bespaar jezelf dan de moeite en plan een gratis oriënterend gesprek in. Zo heb je snel inzicht in wat er mogelijk is en wij regelen alles van A tot Z voor je met de hoogste slagingskans en direct de beste zzp hypotheek.

      Heb je al een bod gedaan op een huis zonder je van tevoren goed voor te bereiden? Of ben je al bezig met het aanvragen van een hypotheek? Wat je situatie ook is, dit stappenplan komt je vast nog goed van pas. Ook mag je altijd nog onze hulp inschakelen, hoe complex je situatie ook is!

      Stap 1: Kan ik een hypotheek krijgen als zzp’er?

      Waarschijnlijk wel, maar het antwoord verschilt natuurlijk per persoon.  Als zzp’er kun je vaak méér lenen dan je denkt door jouw hypotheekaanvraag goed voor te bereiden samen met een ervaren hypotheekadviseur. In deze stap lees je alle factoren die invloed hebben:

      Of jij een hypotheek krijgt, hangt grofweg af van 4 factoren.

      1. A. Hoelang jij actief bent als zzp’er;
      2. B. De hoogte van jouw inkomen;
      3. C. De ontwikkeling van jouw inkomen;
      4. D. De bestendigheid van jouw inkomen.
      A. Hoe lang ben je al zzp’er?

      Hoe lang je zelfstandige bent, heeft een grote invloed op hoe haalbaar jouw zzp hypotheek is en hoeveel mogelijkheden je hebt. In het algemeen geldt: hoe langer jij zelfstandige bent, hoe meer mogelijkheden je hebt.

      Mogelijkheden voor hypotheek als zzp
      Hoelang ben je actief als zzp’er? Hoe ziet de bank jou? Kan je een zzp hypotheek krijgen?
      6 maanden tot 1 jaar Startende zzp zonder jaarcijfers Ja, zeer beperkte mogelijkheden
      1 jaar tot 2 jaar Startende zzp met beperkte jaarcijfers Ja, beperkte mogelijkheden
      2 jaar tot 3 jaar Startende zzp met beperkte jaarcijfers Ja, goede mogelijkheden
      3 jaar of langer Zzp met (meer dan) 3 jaarcijfers Ja, zeer goede mogelijkheden

      In principe kijken de banken naar jouw jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar. Maar als je beperkte of nog geen jaarcijfers hebt, behandelen bepaalde banken je hypotheekaanvraag op een andere manier. Sommige banken gaan daarbij uit van jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Andere banken vragen om tenminste 1 boekjaar en andere banken kijken naar de afgelopen 12 maanden. Een aantal banken kijkt zelfs naar jouw specifieke situatie, zodat zij een goed beeld krijgen van jouw toekomstige verdiensten. Bijvoorbeeld naar de branche waarin je actief bent, jouw loopbaan in het verleden en of je eventueel weer snel aan de slag kunt in loondienst.

      Ben je 6 maanden tot 1 jaar zzp’er?

      Zelfs als je pas 6 maanden actief bent als zzp’er, zijn er mogelijkheden. Sommige banken kijken namelijk niet alleen naar de  jaarcijfers uit het verleden, maar ook naar jouw carrière in het verleden en de verwachte bestendigheid van je inkomen in de aankomende jaren als zelfstandige. Heeft de bank een goed gevoel en een positieve indruk van hoe jouw onderneming er de komende jaren uitziet? Dan maak je een goede kans. Een hypotheekaanvraag van een zzp’er zonder jaarcijfers moet altijd extra goed onderbouwd worden en vaak van te voren besproken worden met de hypotheekverstrekker. Een voorbeeld van een succesvolle hypotheekaanvraag van een zzp’er zonder jaarcijfers:

      Daan is al 8 jaar lang ict’er in loondienst. Maar hij wil niet meer in loondienst blijven. Hij besluit op dezelfde voet verder te gaan, maar dan als freelancer. Daan kan zo aan de slag bij diverse opdrachtgevers vanwege de grote vraag naar zijn beroep. Doordat Daan relevante ervaring heeft opgedaan in loondienst én hij makkelijk aan klanten kan komen binnen zijn branche, ziet de bank dus weinig risico in zijn zelfstandige onderneming.

      Ben je 1 jaar tot 3 jaar zzp’er?

      Misschien zie je jezelf niet meer als starter. Maar als je niet langer dan 3 jaar actief bent, ziet de bank jou wél als startende zzp’er. De bank noemt jou dan een ‘’startende zzp’er met beperkte jaarcijfers’’. Met beperkte jaarcijfers wordt bedoeld dat je niet 3 volledige jaarcijfers kunt overleggen. Ook wanneer je beperkte jaarcijfers hebt, zijn er zeker mogelijkheden voor jou.

      Ben je langer dan 3 jaar zzp’er?

      Eindelijk ziet de bank jou dan niet meer als starter en zijn er veel mogelijkheden voor jou. De banken kijken dan naar jouw cijfers van de afgelopen 3 jaar. Wel kunnen de verschillen per bank groot zijn in de maximale hypotheeksom die ze aan je willen verstrekken. De verschillen in wat je maximaal kunt lenen kunnen behoorlijk oplopen per bank. Soms wel tot meer dan € 100.000.

      B.   Hoe hoog is je inkomen?

      De hoogte van jouw winst bepaalt uiteraard hoeveel je kunt lenen. In het algemeen geldt: hoe hoger jouw winst, hoe hoger de maximale hypotheek. Wil je jouw maximale hypotheek berekenen? Gebruik dan onze hypotheekcalculator voor zzp.

      Voorbeeld: hoeveel hypotheek kan ik krijgen als zzp?
      Fiscale winst (gemiddelde van 3 jaar) Indicatie maximale hypotheek
      € 30.000 € 132.000
      € 40.000 € 181.000
      € 50.000 € 231.000
      € 60.000 € 303.000
      € 80.000 € 447.000
      € 100.000 € 579.000

       

      C.  Is je inkomen stabiel, stijgend of dalend?

      Niet alleen de hoogte van je winst, maar ook de ontwikkeling van je winst heeft invloed op jouw hypotheek. Is de winst uit het laatste jaar lager dan het gemiddelde? Dan kun je een minder hoge hypotheek krijgen, de bank rekent dan niet met het gemiddelde maar met het laatste jaar. Is je laatste jaar hoger dan het vorige jaar? Dan kun je weer meer lenen.

      D. Hoe bestendig is jouw inkomen?

      Naast de hoogte en de ontwikkeling van jouw inkomen, wil de bank weten of jouw inkomen voldoende ‘bestendig’ is. Met de bestendigheid van je inkomen, wil de bank een inschatting maken of je niet alleen nu, maar óók in de toekomst voldoende inkomen zal hebben. Hiervoor voert de bank een ‘vermogenstoets’ uit om jouw vermogenspositie te bepalen. Dit is dus eigenlijk een soort kruiscontrole met jouw inkomen. De vermogenstoets wordt bepaald aan de hand van 2 factoren: de ‘solvabiliteit’ en de ‘liquiditeit’ van jouw onderneming. De banken hechten veel waarde aan een goede solvabiliteitsratio en liquiditeitsratio. In de regel geldt: hoe beter jouw ratio’s zijn, hoe meer je mag lenen. Zijn deze 2 ratio’s van jouw eenmanszaak niet in orde? Dan zijn er veel banken die jou geen hypotheek willen verstrekken. In de volgende stap lees je hoe je deze ratio’s berekent.

      Twijfel je of je een hypotheek kan krijgen?

      Ontdek jouw mogelijkheden in een gratis oriënterend gesprek of maak gebruik onze hypotheek zzp calculator. De bovengenoemde 4 factoren bepalen of jij een hypotheek kan krijgen. Toch maken sommige banken uitzonderingen en kan een maatwerk aanvraag aanbieden. De onderbouwing van een hypotheekadviseur speelt hierin een belangrijke rol.

      Stap 2: Naar welke cijfers kijkt de bank?

      Omdat je als zzp’er geen loonstrook of jaaropgave hebt, moet de bank naar andere cijfers kijken om jouw inkomen te berekenen voor jouw hypotheek. Daarom is het vertrekpunt vaak de fiscale winst op de IB-aangifte en de jaarcijfers in de jaarrekening(en). Het is belangrijk om deze cijfers op orde te krijgen als voorbereiding van jouw hypotheekaanvraag. Zorg dat je ons betrekt bij het proces voordat de cijfers definitief zijn.

      Jaarcijfers van jouw eenmanszaak

      Een ‘jaarrekening’ is een overzicht van de financiële situatie van jouw eenmanszaak van het afgelopen boekjaar. Hoewel een jaarrekening voor een eenmanszaak niet verplicht is, heeft de bank deze wel nodig. Een jaarrekening bestaat uit een winst- en verliesrekening, een balans en een korte toelichting op beide.

      Heb je je jaarcijfers nog niet netjes op papier? Geen probleem! Wij ontzorgen je graag. Bij onze ondernemersspecialisten kun je terecht voor jouw complete boekhouding.

      A. Winst- en verliesrekening

      De bank gebruikt jouw ‘winst- en verliesrekening’ om inzicht te krijgen in jouw inkomen (de winst) en hoe deze tot stand is gekomen. De winst-en-verliesrekening geeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode en uiteraard het behaalde resultaat.

      Winst- en verliesrekening (voorbeeld)
      Opbrengsten   
      Omzet producten € 34.000,-
      Omzet diensten € 86.000,-
      Totale omzet € 120.000,-
       Kosten  
      Autokosten € 9.000,-
      Kantoorkosten € 10.000,-
      inkoop € 20.000,-
      Totaal kosten € 39.000,-
         
      Brutowinst € 81.000,-
      Fiscale winst zzp

      De bank kijkt naar de belastbare winst uit jouw eenmanszaak. Het gaat hier om de ‘fiscale winst’. Deze is te vinden bij de ‘nettowinst’ op jouw winst- en verliesrekening. Dit is ook de winst die je doorgeeft aan de Belastingdienst tijdens de inkomstenaangifte (IB).

      B. Balans

      De bank berekent niet alleen jouw hypotheek op basis van jouw winstcijfers. Zij bepalen ook jouw vermogenspositie door te kijken naar de balans.

      Balans (voorbeeld)
      Activa (debet) Passiva (credit)
      Auto                                                            €30.000,- Eigen vermogen                                        25.000,-
      Computer                                                   € 2.000,-
      Totaal vaste activa                                   €32.000,-
      Debiteuren                                                  € 8.000,-
      Bankrekening                                              € 6.500,- Kortlopende lening                                   € 16.000
      Crediteuren.                                                € 5.500,-
      Totaal – vlottende activa                        €14.500,- Totaal – kortlopende schulden             21.500,-
         
         
      Totaal – activa                                          €46.500,- Totaal – passiva                                        €46.500,-

      De linker- en rechterkant van een balans komen opgeteld op hetzelfde bedrag uit. De balansposten die aan beide kanten zijn opgenomen zijn dus ‘in balans’. De balansposten aan de linkerkant zijn de activa. Dit zijn de bezittingen van jouw onderneming, zoals geld op de bankrekening, openstaande facturen, je computer en telefoon en bijvoorbeeld voorraden.

      Solvabiliteit

      De solvabiliteit is de verhouding tussen je eigen vermogen en het balanstotaal. Je eigen vermogen staat onder jouw passiva en kan positief of negatief zijn. Is je eigen vermogen negatief? Bijvoorbeeld als jouw privé geldopnames hoger zijn dan jouw winst? Dan is er werk aan de winkel, want de bank wil dat je eigen vermogen positief is. Met een positief eigen vermogen heb je namelijk een buffer zodra er onverhoopt minder klussen binnenkomen voor een aantal weken of maanden. Bovendien laat genoeg eigen vermogen zien dat je financieel gezond bent.

      Je eigen vermogen moet minimaal 20% – 25% van het balanstotaal zijn bij de meeste banken om geaccepteerd te worden (geldt niet voor starters!). Dit noemen we het ‘solvabiliteitsratio’. Dit reken je uit door je eigen vermogen te delen door het balanstotaal. Let erop dat de eisen van je solvabiliteitsratio kan verschillen per hypotheekaanbieder!

      Negatief eigen vermogen betekent in principe dat je verlies maakt, of hebt gemaakt, in het verleden. Beide gevallen moet je in ieder geval vermijden als je een hypotheek aanvraagt. Anders denkt de bank dat het vermogen binnen je onderneming is verminderd. Houd daarom de solvabiliteitsratio goed in de gaten! Stel jouw eigen vermogen is negatief. Dan kun je dit oplossen door te middelen met jouw vermogen in box 3.

      Maar let erop dat de eisen aan je solvabiliteitsratio kunnen verschillen per hypotheekaanbieder!

      Liquiditeit

      ‘Liquiditeit’ is de verhouding tussen je vlottende activa en jouw vreemd vermogen. Met andere woorden: het verschil tussen geld dat je op korte termijn binnenkrijgt en geld dat je op korte termijn moet betalen. De vlottende activa moeten de kortlopende schulden bedekken. Als dat niet lukt, is dat ook een reden voor de bank om jouw hypotheekaanvraag niet in behandeling te nemen.

      De liquiditeitsratio moet minimaal 1.0 zijn (geldt niet voor starters!). Dit reken je uit door de vlottende activa te delen door de kortlopende schulden. Zo weet je of er op korte termijn niet meer geld uit gaat dan er binnenkomt.

      Zo krijg je je cijfers & ratio’s op orde.

      Een balans is altijd een momentopname. Meestal gaat het om de financiële situatie op 31 december. Op het moment dat je je hypotheek aanvraagt, is het daarom belangrijk dat je de solvabiliteit en liquiditeit goed op orde hebt. Zo kan het slim zijn om die ene grote uitgave toch nog even uit te stellen, wat meer geld binnen je onderneming te laten staan of om die ene extra opdracht wél aan te nemen.

      Begin je niet op tijd aan de voorbereiding? Dan heb je een kans op een onterechte afwijzing van de bank. Dus hoe beter je deze balansratio’s hebt geregeld, hoe meer kans je maakt op een hypotheek. Weet dus waar je staat en wat je nodig hebt! En houd er rekening mee dat er minder zwaar wordt gekeken naar de balansratio’s als je een nog geen 3 jaarcijfers hebt.

      We snappen dat je het misschien lastig vindt om met deze balansratio’s aan de slag te gaan. Gelukkig staan onze ondernemersspecialisten te popelen om jouw balansratio’s op orde te krijgen. Een ondernemersspecialist weet precies hoe je deze ratio’s op de meest gunstigste manier kan presenteren aan de bank. In het beste geval ga je al jaren eerder naar de ondernemersspecialist, zodat je deze ratio’s ruim van tevoren goed kan voorbereiden.

      Stap 3: Welke documenten moet ik aanleveren?

      Voor een zzp hypotheek heeft de bank aanvullende documenten nodig. De volgende extra documenten heb je nodig voor een hypotheekaanvraag als zzp.

      Deze documenten heb je nodig?

      Je moet minimaal je administratie op orde hebben als je een hypotheek wilt aanvragen. Denk aan de volgende documenten:

      • Recent uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijving eenmanszaak
      • Jaarrekeningen / jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar (geldt niet voor starters)
      • Beperkte jaarcijfers / halfjaarcijfers (alleen voor starters)
      • Kopieën van je IB-aangiftes en -aanslagen van de afgelopen 3 jaar
      • Inkomensverklaring (alleen voor starters)
      • Prognose (alleen voor starters)
      • Overige documenten die je bestendige inkomen aantonen
      • Krediettoelichting van hypotheekadviseur

      Jaarrekening

      De meeste banken willen jaarcijfers zien van de afgelopen 3 jaar. Heb je beperkte jaarcijfers? Dan is het alsnog goed om de jaarrekening(en) die je wél hebt op te stellen en te laten zien aan de bank. Ook al zijn het niet 3 volledige boekjaren. Vaak wil de bank dan ook halfjaarcijfers en/of een prognose ontvangen.

      Inkomstenbelasting zzp

      Naast de IB-aangiftes, wil de bank vaak de definitieve aanslagen die je terug hebt gehad ontvangen. Deze documenten zijn allemaal online te vinden op mijn.belastingdienst.nl.

      Prognose

      Een ‘prognose’ is een verwachting van jouw inkomsten voor het komend jaar. Een soort voorspelling van jouw jaarcijfers dus. Bij veel banken is het verplicht om een prognose aan te leveren, vooral bij starters. In een prognose willen zij een goed beeld krijgen van jouw toekomstige verdiensten en bijvoorbeeld contracten die je hebt met klanten. De voorwaarden voor een prognose verschillen per bank, maar de meeste banken hebben als voorwaarde dat je een prognose laat opstellen door een ‘extern deskundige’. Denk aan een boekhouder, accountant of adviseur. Als je een prognose laat opstellen, hangen de kosten af van die extern deskundige.

      Inkomensverklaring

      Sommige banken vragen om een inkomensverklaring aan wanneer je nog niet 3 jaar zelfstandige bent. Dit is een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen. Jouw adviseur kan dit voor jou aanvragen. Veel banken vertrouwen op de adviezen van FinaForte en daar is dan ook geen inkomensverklaring nodig. Ook besteden wij meer tijd en aandacht aan het vaststellen van de inkomen en de mogelijkheden dan de externe partijen. Dit resultaat vaak in een groot verschil in wat er maximaal geleend kan worden.

      Documenten die je bestendige inkomen aantonen

      Het is goed om alle documenten aan te leveren die iets zeggen over de bestendigheid van jouw winst, dus informatie over de zekerheid van jouw inkomen in de toekomst. Want als je bijvoorbeeld niet in staat bent om jaarcijfers aan te leveren van de afgelopen 3 boekjaren, moet je dit ‘gat’ dichten door andere documenten aan te leveren. Denk aan documenten waarmee de bank zicht krijgt op jouw loopbaan in het verleden, jouw carrièreperspectieven en de verwachte bestendigheid van jouw inkomen. Bijvoorbeeld contracten die je hebt met opdrachtgevers. Ook is het fijn voor de bank als jij kan laten zien dat je eerder jouw werkzaamheden in loondienst hebt uitgevoerd.

      Onderbouwing van een zzp hypotheekadviseur

      Veel hypotheekverstrekkers werken alleen via hypotheekadviseurs. Sommige hypotheekverstrekkers bieden ook de mogelijkheid zonder hypotheekadviseur een aanvraag in te dienen. Echter zien we in de praktijk dat deze aanvragen vaak onnodig vastlopen. De bank stelt het ook op prijs wanneer je een goede onderbouwing bij je cijfers hebt laten opstellen door een hypotheekadviseur gespecialiseerd in ondernemers.

      Als zzp’er kun je het beste naar een hypotheekadviseur gaan die is gespecialiseerd in zzp. Waarom? De meeste onafhankelijke hypotheekadviseurs en hypotheekadviseurs van de banken zijn níet gespecialiseerd in het vaststellen van het inkomen uit een onderneming en kunnen de jaarcijfers niet goed lezen en interpreteren, waardoor jouw hypotheekaanvraag onnodig zal vastlopen. Met een hypotheekadviseur gespecialiseerd in zzp kun je een hoop ergernis en frustratie voorkomen, omdat deze wél jouw jaarcijfers kan analyseren. Bovendien kan een hypotheekadviseur voor zzp’ers jouw cijfers ‘normaliseren’ en zélf jouw inkomen vaststellen. Banken nemen dit inkomen over het algemeen over, omdat zij vertrouwen op de berekeningen van de specialist. Neemt de bank dit inkomen niet over? Dan is het aan ons om ze te overtuigen en te sparren waarom wij dit anders zien. Dus waar wacht je nog op? Vraag snel een gratis gesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs! Wij weten precies hoe we jouw jaarcijfers corrigeren, normaliseren én vertalen naar de bank. Door onze extra expertise hebben we zelfs de hoogste slagingskans in de markt, hoe complex je situatie ook is.

      Onze hypotheekadviseurs kunnen jouw aanvraag goed onderbouwen.

      Stap 4: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen als zzp?

      Dat hangt af van de volgende 7 factoren:

      • De hoogte, ontwikkeling én bestendigheid van jouw inkomen;
      • Het inkomen van jouw eventuele partner. Als je een huis gaat kopen met je partner in loondienst, telt het tweede inkomen mee voor 70% in de berekening voor jouw maximale hypotheek;
      • De huidige regelgeving. Zo mag je niet méér dan de waarde van je nieuwe woning lenen, ongeacht jouw of jullie inkomen. Wel kun je nog bij sommige banken extra verbouwingskosten laten meefinancieren in jouw zzp hypotheek, zoals duurzame maatregelen;
      • Als je zowel zzp’er bent als werknemer in loondienst, mag je deze inkomens bij elkaar optellen;
      • De acceptatievoorwaarden van de bank die je kiest ten opzichte van hoelang jij actief bent als zelfstandige. Zo kunnen startende zzp’ers meestal tussen de 75% en de 100% van hun inkomen meenemen voor de berekening van hun maximale hypotheek;
      • De rekenmethode van de bank die je kiest. Afhankelijk van jouw winstcijfers, kun je bij sommige banken duizenden euro’s meer lenen dan bij andere banken;
      • De voorbereiding van jouw hypotheekaanvraag. Zo kun je je cijfers perfectioneren met een hypotheekadviseur gespecialiseerd in het analyseren van het zakelijk inkomen. Zo kun je meer lenen. Ook kun je meer lenen als je de juiste documenten aanlevert bij jouw hypotheekaanvraag. Vooral de krediettoelichting van de hypotheekadviseur speelt een grote rol hierin.

      Maximale hypotheek zzp berekenen in 1 minuut

      Bereken jouw maximale zzp hypotheek door jouw cijfers in te voeren in onze gratis hypotheek zzp rekentool. Zo krijg je direct al een goede indicatie van jouw maximale hypotheek en of je solvabiliteit en liquiditeit op orde is:

      Deze hypotheekcalculator vergelijkt alle banken inclusief hun verschillende rekenmethodes. Je krijgt onder andere de gunstigste situatie te zien als eindresultaat; een goede indicatie om mee op huizenjacht te gaan!

      Maximale hypotheek zzp

      In Nederland zijn er méér dan 40 hypotheekaanbieders. Deze hypotheekverstrekkers hebben allemaal andere rekenmethodes, voorwaarden en rentes. Het is dus slim om eerst zelf je maximale hypotheek te berekenen als zzp’er. Onze hypotheekcalculator voor zzp geeft je ook vier verschillende uitkomsten. Je zult zien dat de verschillen behoorlijk kunnen oplopen afhankelijk van de rekenmethode.

      In het algemeen bepalen banken de hoogte van een hypotheek zzp door het gemiddelde te nemen van de fiscale winst over de afgelopen 3 jaar. Maar sommige banken hebben andere rekenmethodes om de winst te berekenen die zij gebruiken.

      Toetsinkomen als uitgangspunt bij maximale hypotheek zzp

      Als uitgangspunt voor de berekening neem je het ‘toetsinkomen’. Het toetsingsinkomen is het bedrag dat de banken als uitgangspunt nemen voor de berekening van jouw maximale zzp hypotheek. Maar de banken rekenen met hun eigen  rekenmethodes. In onze rekentool krijg je daarom 4 verschillende uitkomsten te zien. Je ziet dat de verschillen behoorlijk kunnen oplopen, afhankelijk van de verschillende rekenmethodes van de banken. Let op! Ben je startende zzp’er? Dan wijken sommige hypotheekverstrekkers af van hun gangbare rekenmethodes en gaan prognoses en de onderbouwing daarvan een grotere rol spelen.

      Hieronder lichten we de vier meestvoorkomende rekenmethodes toe.

      A. Methode bank: gemiddelde fiscale winst óf laatste fiscale winst

      De hypotheekverstrekkers met deze rekenmethode kijken naar jouw jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar en nemen daarvan de gemiddelde fiscale winst óf je laatste fiscale winst als jouw toetsinkomen. Stel je maakt ieder jaar een beetje meer winst. Dan gaat de bank uit van je gemiddelde fiscale winst zoals in het volgende voorbeeld:

      Laatste jaar hoger dan je gemiddelde?
      Jaarcijfers zzp’er Fiscale winst zzp’er Toetsinkomen
      2017 €35.000,- Gemiddelde fiscale winst €36.250,-
      2018 €36.500,-
      2019 €37.250,-

      In het voorbeeld hierboven reken je dus als volgt: €35.000,00 + €36.500,00 + €37.250,00 = €108.750,00 ÷ 3 jaar = €36.250,00. Het laatste jaar €37.250,- is hoger dan dit gemiddelde. Dat betekent dat deze bank je gemiddelde fiscale winst van €36.250,- kiest als toetsinkomen om mee verder te rekenen.

      Is je fiscale winst/nettowinst in het laatste jaar lager dan het gemiddelde? Ga dan uit van dit bedrag als jouw toetsinkomen. De banken met deze rekenmethode kijken in dit geval niet naar de gemiddelde fiscale winst van 3 jaarcijfers, maar naar de fiscale winst van het laatste boekjaar. De bank neemt dat bedrag als maximum. Dus stel, je hebt in het laatste boekjaar minder winst gemaakt. Dan kiest de bank helaas het laatste lagere bedrag als toetsinkomen in plaats van de gemiddelde fiscale winst van 3 jaarcijfers. Hieronder een voorbeeld:

      Laatste jaar lager dan je gemiddelde?
      Jaarcijfers zzp’er Fiscale winst zzp’er Toetsinkomen
      2018 €35.000,- Laatste fiscale winst €35.000,-
      2019 €36.500,-
      2020 €35.000,-

      In het voorbeeld hierboven reken je dus als volgt: €35.000,00 + €36.500,00 + €35.000,00 = €106.500,00 ÷ 3 = €35.500,00. Het laatste jaar €35.000,- is lager dan dit gemiddelde. Dus deze bank kiest je laatste winst €35.000,- als jouw toetsinkomen om mee verder te rekenen.

      B. Methode bank: 1-2-3-methodiek op basis van fiscale winst

      Je toetsinkomen wordt bij de vorige rekenmethode hoger naarmate je steeds meer winst maakt. Maar stel: je maakt in het laatste jaar véél meer fiscale winst dan de gemiddelde fiscale winst is van de afgelopen 3 jaarcijfers. In dat geval ben je voordeliger uit bij hypotheekverstrekkers met de 1-2-3-rekenmethode, waarin het laatste jaar zwaarder meetelt voor jouw toetsinkomen. Met andere woorden: het eerste boekjaar telt 1x mee, het tweede boekjaar telt 2x mee en het derde boekjaar telt 3x mee, zoals in het volgende voorbeeld:

      Laatste jaar véél hoger dan je gemiddelde?
      Jaarcijfers zzp’er Fiscale winst zzp’er toetsinkomen
      2018 €23.000,- Gemiddelde winst waarbij laatste fiscale winst het zwaarst weegt €29.625,00
      2019 €24.500,-
      2020 €35.250,-

      In het voorbeeld hierboven reken je dus als volgt: €23.000,00 x 1 + €24.500,00 x 2 + €35.250,00 x 3 = €177.750,00 ÷ 6 = €29.625,00 gemiddelde winst. Het laatste boekjaar €35.250,- is overduidelijk hoger dan de vorige rekenmethode met een gemiddelde fiscale winst van (€23.000,00 + €24.500,00 + €35.250,00=) €27.582,33. Dat betekent dat de hypotheekaanbieder met deze rekenmethode kiest voor €29.625,00 als jouw toetsinkomen om mee verder te rekenen. Dat is dus een hogere hypotheek dan bij de banken met de vorige rekenmethode!

      C. Methode bank: Bovenstaande methodes maar dan met jouw commerciële winst.

      De hypotheekaanbieders met deze rekenmethode passen de vorige rekenmethodes toe. Het enige verschil? Zij rekenen niet met jouw fiscale winst (of ‘nettowinst’) maar met jouw ‘commerciële’ (of ‘bedrijfseconomische’) winst. De commerciële winst is de winstberekening voor het bedrijf en dus niet de fiscale winst die je doorgeeft aan de Belastingdienst tijdens de IB-aangifte. De commerciële winst bestaat uit omzet, kosten, afschrijvingen, rentekosten en bijzondere baten en lasten.

      Het is verstandig om te berekenen of je eventueel een hoger toetsinkomen kunt krijgen op basis van je commerciële winst in plaats van je fiscale winst. Zo ja, dan kan je aanvraag beter ingediend worden bij de banken die rekenen met de commerciële winst.

      Precies weten wat je maximaal kan lenen?

      Naast de hierboven beschreven verschillende methodes om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen, zal de hypotheekverstrekker eenmalige (incidentele) meevallers of tegenvallers van jouw bedrijf corrigeren. Maar hoeveel je maximaal kunt lenen is maatwerk en is zeer afhankelijk van jouw specifieke situatie. Een hypotheekadviseur kan exact voor jou berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen.

      Stap 5: Gratis gesprek met een zzp hypotheekadviseur

      In de vorige stappen zie je dat er veel factoren zijn die de hoogte en de slagingskans van jouw zzp hypotheek beïnvloeden. Het is niet voor niets dat sommige banken het verplicht stellen dat jouw hypotheekaanvraag wordt ingediend door een hypotheekadviseur. En wil je écht weten wat jouw mogelijkheden zijn? Dan is het verstandig om te sparren met een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in ondernemers.

      Hypotheekadvies voor zzp

      Als zzp’er kun je het beste naar een adviseur gaan die is gespecialiseerd in zzp en die zelf het inkomen kan vaststellen. Waarom? Reguliere hypotheekadviseurs kunnen vaak geen balans en winst en verlies analyseren en hieruit opmaken wat er gebeurt binnen de onderneming. Vaak moeten er zaken genormaliseerd worden. Een ondernemersspecialist kan dit niet alleen lezen maar ook zaken normaliseren en zelf het inkomen vaststellen van de ondernemer.

      Stel, je hebt geen of beperkte jaarcijfers. Dan kan een zzp hypotheekadviseur alsnog jouw zakelijk inkomen en jouw vermogenspositie analyseren en vervolgens vertalen in een goede onderbouwing. Deze zal hij of zij in een rapport presenteren aan de bank bij jouw zzp hypotheekaanvraag. Vooral bij startende zzp’ers zijn deze onderbouwingen onmisbaar. En in het algemeen vertrouwen banken op de berekeningen van ondernemersspecialisten.

      De hoogste slagingskans als zzp’er

      ‘Hoe hoog is mijn maximale hypotheek zzp?’ Dit is één van de meest gestelde vragen die dagelijks bij ons binnenkomt. De vraag die wij hieraan willen toevoegen is: hoe krijg je een hogere zzp hypotheek? Als ondernemersspecialist weten wij precies hoe wij jouw cijfers zo gunstig mogelijk presenteren aan de bank. Bij ons heb je het hoogste slagingspercentage voor zzp hypotheken! Dus wil je je maximale zzp hypotheek rond krijgen bij de gunstigste bank in jouw specifieke situatie als zzp’er? Kom dan eens langs voor een gratis oriëntatiegesprek!

      Stap 6: Kies de beste zzp hypotheek

      Als je uiteindelijk je hypotheek aanvraagt, moet je dit doen bij de bank met de beste voorwaarden voor jou. Jouw adviseur kan je precies vertellen bij welke bank je het meest gunstigst uit bent.

      Bekijk direct bij welke bank jij het meest kan lenen in 1 minuut! Onze gratis hypotheekcalculator is uitsluitend voor zzp’ers en vergelijkt alle banken. Je krijgt de gunstigste situatie te zien als eindresultaat.

      NHG hypotheek voor zzp

      Je hebt de mogelijkheid een hypotheek als zzp af te sluiten met de ‘Nationale Hypotheek Garantie’ (NHG). Als je jouw hypotheek in de toekomst tóch niet kan betalen, neemt het NHG jouw schuld over, zelfs als je korter dan 3 jaar actief bent als zzp’er. Sterker nog, je kunt al een NHG krijgen als je minimaal 1 jaar zzp’er bent! En vanaf 1 januari 2019 2020 heb je recht op een hypotheek met NHG als je nieuwe huis minder dan € 310.000,- kost. Meer informatie over de nationale hypotheek garantie vind je op nhg.nl

      Aanbieders van zzp hypotheken

      Nederland hebben we méér dan 40 hypotheekaanbieders waartussen grote verschillen zitten in het acceptatiebeleid. In principe kun je als zzp’er bij veel hypotheekverstrekkers terecht, afhankelijk van hoelang je zzp’er bent en hoe goed jouw cijfers en ratio’s zijn in deze documenten. Sommige banken bieden zelfs speciaal een hypotheek aan voor zzp’ers. Denk aan een zzp hypotheek van bij ABN AMRO, Aegon, BLG, Florius, ING, Nationale-Nederlanden, Rabobank, Argenta Hypotheek, NIBC Direct, SNS Bank, Knab en Woonfonds. Maar er zijn ook banken die juist géén hypotheek willen verstrekken aan zzp’ers. Of alleen als je een nhg hebt afgesloten. Een voorbeeld van de acceptatie voorwaarden van één hypotheekverstrekker als het gaat om hoelang jij actief bent als zzp’er:

      Jaren als zzp’er Voorwaarden ABN AMRO hypotheek zzp
      Korter dan 1 jaar ABN AMRO heeft hier geen mogelijkheden voor. (Let op! Andere partijen wel)
      1 tot 2 jaar Rekent met 75% als toetsinkomen
      2 tot 3 jaar Rekent met 90% als toetsinkomen
      3 jaar of meer Rekent met 100% als toetsinkomen

      Hieronder vind je een voorbeeldberekening van de maximale zzp hypotheek bij de bank ABN AMRO. Bij deze berekening is uitgegaan van een fiscale winst van €60.000,- op jaarbasis en dat je een huis koopt zonder partner:

      Jaren als zzp’er Fiscale winst Toetsinkomen maximale hypotheek zzp
      1 tot 2 jaar €60.000,- €45.000,- €203.180,-
      2 tot 3 jaar €60.000,- €54.000,- €249.910,-
      3 jaar of meer €60.000,- €60.000,- €290.030,-
      Hypotheek zzp, welke bank kies ik?

      Het antwoord op deze vraag vereist maatwerk. Wil je snel weten bij welke bank je de meeste kans maakt? Maak dan snel een gratis bel-afspraak met een van onze zzp adviseurs! Wij kennen de acceptatie voorwaarden van de banken als geen ander. Bovendien zijn we als 100% onafhankelijke zzp-specialist aangesloten bij alle banken. Deze vergelijken we allemaal op het acceptatiebeleid, maatwerk en uiteraard de laagste rente voor jou. Doordat wij vele jaren ervaring en specialistische kennis hebben met zzp hypotheken, heb je bij ons als zzp’er de grootste kans van slagen van jouw maximale hypotheek.

      Regel snel jouw beste hypotheek als zzp!

      Uiteindelijk wil je gewoon snel jouw beste hypotheek vinden. En natuurlijk een makkelijke acceptatie hiervan ontvangen! Toch blijkt in de praktijk dat je als zzp’er vaak onterecht wordt afgewezen óf een lagere hypotheeksom ontvangt dan je eigenlijk verdient. Zelfs banken die speciaal hypotheken verstrekken aan zzp’ers, kunnen jouw aanvraag afwijzen. Dit gebeurt meestal wanneer het even heeft tegen gezeten in de cijfers en/of ratio’s van jouw eenmanszaak. Maar dit alles voorkom je met een goede voorbereiding van jouw cijfers, ratio’s en documenten. Daarmee overtuig je de bank dat je genoeg inkomen hebt, nu en in de toekomst.

      Dus waar wacht je nog op? Ontdek wat er écht mogelijk is voor jou en bel ons direct op 085-0074080 of vraag snel een gratis oriëntatiegesprek aan met een van onze zzp adviseurs. En als je zelfs wilt dat we daarna jouw zzp hypotheek in gang zetten, regelen we alles vanaf de voorbereiding van jouw hypotheekaanvraag tot en met de notaris.

      Weten wat uw mogelijkheden zijn?

      Bel ons gerust of vraag een gratis gesprek aan en wij bellen u terug.

      Oriënterend gesprek

      Méér dan 10.000 tevreden ondernemers gingen je voor.

      Vraag een gratis oriënterend gesprek aan en ontdek zelf waarom ondernemers voor FinaForte kiezen.

      De meest gehoorde eerste reactie van onze klanten zegt genoeg: Hèhè, eindelijk iemand die ondernemers begrijpt. Precies deze reactie vertaalt het DNA van FinaForte. FinaForte begrijpt je als ondernemer wél en krijgt voor elkaar wat andere niet voor elkaar krijgen. Dus loop je vast met jouw hypotheek of financiering en heb je het gevoel dat je als ondernemer niet begrepen wordt? Neem dan contact op met ons voor een gratis oriënterend gesprek.

      "Hèhè, eindelijk iemand die ondernemers begrijpt."